Kirepi mõis

Kirepi mõis

Tuesday, March 24, 2015

Kui kaua käsitööõlu säilib?

Kui ma olen oma tehtud õlut kellelegi andnud, siis on tihtipeale tekkinud see küsimus, et kuule, mul täna pole aega juua, aga kas ta ikka säilib homseni või järgmise nädalani.

Siinkohal võiks tuua sõnavarasse uue termini, milleks on "Parim alates". Nimelt, kvaliteetne käsitööõlu on umbes nagu vein, et aeg teeb teda ainult paremaks. Gambrinuse Pruulikeskuse pääliku õllpäevikus  analüüsiti hiljuti  ühte Karmo Tüüri enda õlut, millest valmis nüüd uus pruul. Poole aastaga, mis kahe pruuli vahele jäi oli õlu omandanud täiesti uue ja märksa võimsama iseloomu. 

Kui lühidalt teema kokku võtta siis tuleb hoida pudeleid püsti ja sobib ka toatemperatuuril. Ideaalne on õlut nautida ca. 15 kraadiselt, siis on erinevad aroomid ja maitsed väga hästi tunda. Ehk siis tegelikult on hea, kui enne tarbimist 2-3 päeva hoida jahedas ruumis. Kindlasti tuleb ka õlu tarbimiseks välja valada. See on vist üks tüüpilisemaid vigu, mis tehakse. 

Igatahes, kästööõlle tarbimisega kiiret ei ole. Aeg teeb teda ainult paremaks.