Et saada väikestki arusaama, mida see õlletootmine võiks päris elus tähendada, otsutasin teha neli vaaditäit korraga, mis teeb laias laastus 240 pudelit.
Alustuseks ütleksin ära, et see oli ikka suur õnn, et kõik see 240 pudelit korraga valmis ei saanud. Käsitsi õllede pudeldamine, korkimine ja kogu muu protsess on ikka paras töö. Aga üldjoontes on asi nii, et kuna ma olen tulemusega 3/4 100% ning 1/4 50% rahul, siis ei ole kurta millegi üle.
Mis sorte ma siis otsustasin teha?
1. Mexican Style Cerveza. Lisasin veel Hallertau Tradition humalat.
Seda õlut otsustasin teha eelkõike läheneva kevade pärast. Otsus oli õige. Tegu on äärmiselt meeldiva kerge ja päikselise õllega, mis on ideaalne toode, mida tarbida päikse käes ja tükikese laimi või sidruniga klaasi äärde kinnitatult.
2. Siidrit. Kuna õunasaagini on veel veidi aega, siis tuli ka siidri tegemiseks võtta appi ettetoodetud konserv. Üldiselt, kuna sain pakkuda häud tingimusi ning laagerdamiseks lisatud suhkru kogus oli samuti paigas, sai tegu olema ikka päris hea siidriga.
3. Northern Brown. Kun esimese õllega ei saanud siiski päris rahul olla- eelkõige paari metoodilise vea tõttu, otsustasin sisuliselt sama õlle uuesti teha, kuid sedapuhku püüdes vältida tehtud vigu. Peamised kaks asja, mida tegin sel korral teisiti: 1) Asendasin retseptipõhise pärmi Safale US. 05 pärmiga. 2) Enne villimist panin laadungi kaheks ööpäevaks jahedasse seisma
4. IPA. No selle õllega on nüüd küll lugu. Pärast esimest pruuli tegin kiirelt enne Gruusiasse sõitu ühe laari, mis tuli ülimega hea õlu. Nüüd otsutasin seda tegu korrata, aga ei kohe alustuseks tekkisid väikesed vastulöögid. Nimelt ei olnud seda IPA põhja saadaval, mida ma eelmisel korral kasutasin. Võtsin Almondbury Old asemel Four Finger Jack'i. Lisasin mõlemale laarile küll samad humalad- Simcoe ja Chinook, kuid tegu oli ikka kapitaalselt erineva iseloomuga õlledega. Kui esimne oli selline meeldivalt magus ning parajalt humalane, siis see Four Finger Jack on puhas robustne humala pomm. Lisaks tegin villimisel väikse lolluse ning umbes poole villimise peale rappus põhja settinud humala ja pärmi segu mõnusalt pudelitesse kaasa ning seoses sellega umbes pooled pudelid plahvatavad avades.. seda, millised pudelid plahvatavad, ei tea keegi enne seda magusat pststs.. häält.
Paar üldist nõuannet:
- Fermenteerimise temperatuuri jälgimine. Tuleb ikka kindlalt hoida 20-24.
- Tuleb ikka villimiseks sifoonida virre teise anumasse ning IPA puhul võimalusel lasta läbi marli lapi, et humala tükke ei satuks õlle siise - tekitab pahandusi.