2015 aasta suve lõpus helistas sõber Artur, kes teatas, et käsil on hea õuna aasta ning tulgu ma vaid ja öelgu, kui palju suudan siidriks teha. Kohapeal selgus, et tõepoolest, õunte taha kogus ei jää. Kuivõrd olen muidu harjunud üksi majandama ning korraga kuni neli vaadi täit ära hallanud, siis mõtlesime, et kaheksa vaati siidrit võiks olla suhteliselt paras kogus. See tähendab ca. 30x8 liitrit siidrit. Ehk siis alustuseks 240 liitrit mahla, mis otse fermenterisse koos korraliku pärmiga.
Mis pärmidesse puutub, siis katsetasime erinevaid. Osadesse lisasime veini pärmi, osadesse shampanja pärmi ning osadele klassikalist Safale US 05 pärmi. Oli plaanis kõik einevatest sortidesst mahlad ära märgistada ning hoidagi erisorti siidrid eraldi. Paraku aga oli villimise protsess paras segadus, mille käigus tuli kõige pealt pesta ca. 480 pooleliitrist pudelit (Mille saime ühest baarist pandihinnaga) ning siis villida ja suhkur lisada.
Kuna aga kogus oli suur, maitsmise käigus sai veidi liialdatud ning asjaga oli veidi kiire, siis rabina käigus läksid pudelid sassi, siis tulemuseks oli 480 pudelit siidrit, mille puhul iga maitse on üllatus.
Ma soovitan kindlasti (järgin edaspidi isegi) villimise käigus kuidagi pudelid ära markeerida ning kusagile vihikusse teha konkreetseid märkmeid. See aitab hiljem korda luua.
Tulemuseks olid tegelikult suurepärased siidrid. Mõned hapumad, mõned magusamad. Kõigile tuli lõpuks mull sisse ning publik on kiitnud taevani. Ise ma protsessiga rahule ei jäänud kuid õppetund oli korralik.